Основни моменти при покупката на гуми втора употреба

Авточасти, в частност джанти и гуми втора ръка, се купуват с основния мотив да се спестят пари, което не само, че не е лошо, а е проява на пестеливост. Логично е да се търсят гуми втора употреба за автомобил, който е навъртял доста километри. Макар и поостарял, той видимо ви върши отлична работа към момента и вероятно ще издържи поне още 5-6 години. При това положение наистина няма смисъл да се харчат пари за нови гуми. Напълно достатъчно е поддръжката да се свежда до малък козметичен ремонт като подменените авточасти също се вземат втора ръка.

Ето няколко момента, на които да обърнете внимание, докато проверявате гумите:

- За да установите доколко е износена гумата, измерете дълбочината на нацепванията на няколко места. Ако виждате са над 1.6 мм, знайте, че навлизате в рискова зона.

- Не се колебайте да прокарате ръка по повърхността на гумата. По този начин може лесно да усетите износване, което е повече от приемливото. Сериозните грапавини са признак, че гумата не е била добре поддържана от предишния собственик. Ако гумата е по-протрита от едната и по-малко от другата страна, това е сигнал, че може да има някакъв дефект по ходовата част и окачването на автомобила.

- Важно е да се провери дали по страничните стени няма някаква повреда като например подутини.

- Последната проверка е за годините. С течение на времето гумата се втвърдява. Ако е произведена преди повече от 6 години, макар да изглежда в добро състояние, гумата може да е изгубила повечето от ценните си качества. За да разберете годината на производство, потърсете DOT кода, изписан на страничния борд на гумата. Той представлява поредица от цифри и букви. Гумите, произведени след 2000 г. имат код от четири цифри. Ако кодът е "3011", това означава, че е произведена през тридесетата седмица на 2011 г.

С надеждата да намали разходите по поддръжката на автомобила си, всеки би се изкушил да си закупи гуми втора употреба. Цените на този пазар са впечатляващо ниски, а и наистина, с известен късмет, се намират модели годни за дългосрочно ползване. Въпреки това обаче рискове относно надеждността винаги има и не е добре да се пренебрегват. Винаги вземайте под внимание разгледаните по-горе препоръки когато правите оглед.

Полезна ИНФОРМАЦИЯ
  • Понеделник - Събота

    от 08:45ч. до 19:00ч.

    Неделя

    от 08:45ч. до 12:00ч.

  • Телефон за връзка: 0896 706 882
Magic Creative Изработка и Оптимизация